Eenvoudige pap en pudding

 Pap kan ik snel warm voor lopen. Pap in de ochtend, havermout als ontbijtje met kaneel en rozijnen. Ook warme vla als toetje of juist koude custard. Je kunt er zo veel mee.

Er is ook nog zo veel te ontdekken. Een van mijn strevens is om wat meer soorten graan te gaan gebruiken dan alleen tarwe, haver, rijst en mais. Ook daar is pap heel geschikt voor. Er zijn allerlei soorten pap te maken met boekweit, gerst, rogge enz. 

Vooralsnog moet ik die andere granen nog aanschaffen en leren gebruiken, dus toen ik gister door de supermarkt liep werd ik vooral geïnspireerd om een eenvoudige pap speciaal te maken met de een simpele vla.

Er zijn zoveel variaties vla en pudding in de winkel te vinden, die in feite allemaal van dezelfde hoofdingrediënten zijn gemaakt. 

Hierbij eerst mijn recept voor blanke, vanille vla:

Blanke vla

- 65 gram maiszetmeel 

- 80 gram suiker

- 1 liter verse (rauwe) melk

- 1,5 tl vanille- essence

Doe de zetmeel, suiker en vanille-essence in een kom en voeg een scheutje van de koude melk toe. Roer met een vork door tot het een egaal geheel is.

Breng de rest van de melk in een steelpannetje aan de kook. Zet het vuur laag en schenk de maispap in de melk. Roer ondertussen goed door met de garde.

Breng de pap al roerende aan de kook. En laat een halve minuut doorkoken. Neem de pan van het vuur. De pap is klaar!

Dit is een basis waar je makkelijk andere smaken vla mee kunt maken. Als je de vla warm eet kun je er zoals wij gister deden een lekker winters toetje van maken: warme, blanke vla met stroopwafelkruimels en slagroom.


Dat was een lekkere combi. Vandaag was er nog wat over en was het blanke pudding geworden. Als je er koude vla van wil maken zou ik 55 gram maiszetmeel gebruiken op 1 liter melk.

Nu wordt het tijd dat ik ook maar eens ga experimenteren met de andere granen in pap. Het leuke daarvan is dat het ook nog eens gezond is om verschillende granen te eten. Wordt vervolgd dus!

Reacties

Populaire posts van deze blog

In vogelvlucht

Het nuttige en het aangename

Smaakmakers