Smaakmakers
Vandaag kwam het gesprek hier aan tafel onder andere over E-stoffen. Hoe slecht zijn die voor je en wie zegt dat?
Dat terwijl we een lekkere soep zaten te eten waar ik mijn bewust gekozen smaakmakers aan toevoeg. Het liefst maak ik soep zonder bouillonblokjes. Dit keer had ik mezelf niet veel tijd gegund om het rundvlees te laten trekken, dat scheelt veel. Langzaam gegaard vlees geeft veel smaak!
Dus de snellere smaakmakers in de soep, zoals de groente, linzen, rundersoep van vandaag, is in de eerste plaats veel veel groente, linzen,knoflook, tomatenpuree en kruiden. Een toren met kruidenbakjes siert altijd ons aanrecht. Heel veel gerechten smaken prima met uipoeder, cayennepeper, gerookte paprika en kruidenboterkruiden. Hiermee heb je samen met zout al een prima smaak aan soepen en gerechten. Voor een snel extra effect gingen er ditmaal ook nog 2 bouillonblokjes in de 6 liter soep.
Dat zijn de kruiden die ik meestal gebruik in soep, pastasaus en wrapvulling. Een mooie vervanging voor al die zakjes , die je kunt kopen. En dan zijn er nog smaakjes, die je kunt toevoegen aan taarten en toetjes. Ook hier experimenteer ik graag mee. Deze week droogde ik sinaasappel. Dit om sinaspoeder te maken.
Na 6,5 uur drogen op 55 graden was het aardig droog. Dit moet een sinaspoeder worden om toe te voegen aan eenvoudige kwarktaart of monchoutaart. Van die taarten waar je voor een snelle vruchtensmaak een zakje voor kunt gebruiken (wat vooral suiker, kleurstof en gelatinepoeder is). Het lijkt me heel handig om dit soort smaakjes te maken van overgebleven, oudere sinaasappels enzo en te gebruiken als pure smaakmaker. Ik ben benieuwd. Ik moet het nog vermalen en testen.
En dan zijn er ook smaakmakers in de dagen van kinderen. Er is veel klein lekkers waar kinderen snel blij van worden. Zoals baby-chino's. Vorige week kocht ik een nieuwe melkschuimer en sindsdien wil regelmatig iemand een babychino, cappuchino zonder koffie.
En dan zijn er de leuke, simpele wandelingetjes naar de speeltuin of de skatebaan, die deze week een paar keer een gewone naschooltijd opvrolijkte en ons verfriste. Ook dat zijn smaakmakers in de dag.
Reacties
Een reactie posten