Fruitleer maken
Deze zonnige dagen zijn bij uitstek geschikt om voedsel te drogen en er is veel groente en fruit om te verwerken. De vijgen van vorig jaar uit de voortuin is nog zo'n 2kg van over. Deze doe ik in kleine porties door de smoothies, maar verder gaat het niet hard, ondanks dat ze heel gezond zijn eten we ze niet echt graag los vanwege de uitgesproken smaak. Nu hangt de vijgenboom alweer helemaal vol!
Met de zonnige dagen is de voedseldroger verder leren gebruiken een leuke bezigheid , want het kost vaak weinig tijd qua voorbereiding. Deze week maakte ik fruitleer. Eerder probeerde ik het al eens in de oven.
Met een staafmixer pureerde ik 2 vijgen, 1 banaan en een halve sinaasappel voor wat frissigs. De puree smeerde ik uit over 3 bakpapier tot het ongeveer een 4 mm dik was. Bij de randen wat dikker, zodat het geen krokante korst krijgt.
De papieren gingen op de rekjes in de voedseldroger voor zo'n 5,5 uur op 55 graden. Het resultaat was behoorlijk naar wens. Ik ben nog niet helemaal blij met de smaak van (gebakken) banaan, dus ik zou het een volgende keer liever eens proberen met vijg en aardbei, dat is nog wat frisser.
De jongens kregen de rolletjes mee in hun tussendoortjesbakjes naar school. Ik had ze vantevoren wel al even laten proeven. Ze vonden het wel aardig , maar nog niet heel denderend. Efraïm liet het op school aan de juf zien en allerlei kinderen en de juf wilde graag proeven.
Met de juiste smaak combinatie is het leuke dat het puur fruit is en lekker vezelrijk, een gezonde toevoeging aan een tussendoortje.
Reacties
Een reactie posten